Lopar, Rab sziget

  • Lopar

Lopar település a horvátországi Rab szigeten. A sziget fővárosától 13 km-re északra, a sziget északi felében található. Lopar a sziget legelszigeteltebb települése. Ezt ellensúlyozza a kiváló környezete, a 22 homokos strandja, a kellemes klímát biztosító fenyőerdők – ezek tették a gyermekes turisták kedvelt célpontjává. Legnagyobb és legismertebb strandja a 1,5 km hosszú (és nagyon sekély – akár 500 m-re is „begyalogolhatunk” úszás nélkül) Paradicsom-strand (Rajska plaža), mely mellett egy kiterjedt idegenforgalmi komplexum (Turistično naselje San Marino) található, szállodákkal, kempinggel, sportolási lehetőséggel.

A sziget északi része számos elzárt, szintén homokos partú öblöt rejt, mely kedvenc célpontja a hajós turistáknak. Az egyik ilyen öböl mentén naturista strand (Sahara, Ciganka, Stolac) is található. Közigazgatásilag hozzá tartozik a tőle északabbra fekvő két nagyobb sziget, Sveti Grgur és Goli otok is.

Loparból származik a i. sz. 4. században itt született Szent Marin kőfaragó, az Olaszországban található San Marino egyik megalapítója is. Loparból indul napi több alkalommal a Krk szigeti Baškába közlekedő komp. A városka egyik látnivalója a központban található Szent Iván templom, ahol misék mellett koncerteket is rendeznek; a másik a kompkikötő feletti domboldalon, a fenyőerdőben található Szűz Mária templom.